Vitaliteit en veerkracht in organisaties

"Als mensen de moed hebben om achterom te kijken, opent zich de poort naar de toekomst."

Dit actuele thema heeft al jaren mijn hart. Ik merk dat veel organisaties uitputtingsverschijnselen vertonen. Ook vóór Corona op ons pad kwam. Mens en organisatie zijn de afgelopen decennia te eenzijdig voorwaarts gegaan. Dat heeft geleid tot een flinke toename van overbelastingsklachten bij mensen, organisaties en de aarde. Een nuchtere kijk op Corona leidt tot bewustzijn dat dit virus ook een symptoom van overbelasting is: het vraagt om herbezinning van onze plek ten opzichte van de aarde. Een uitnodiging tot een gezondere balans tussen actie en rust, presteren en reflecteren, de blik naar buiten en de blik naar binnen. Ik deel hierin graag mijn ervaring en expertise.

Organisatieontwikkeling.jpg

Bij organisatieontwikkeling
De veranderende wereld en het feit dat wij ons van nature willen ontwikkelen vraagt van organisaties om voortdurend te ijken: waar staan wij nu en wat is een volgende ontwikkelstap? De grote uitdaging zit hem in de verankering van deze beweging in het hier-en-nu, in contact met de bestaansreden/bedoeling en de waarden van de organisatie. Elke stap voorwaarts begint bij afscheid nemen van het oude en de betekenis daarvan te eren. Dat opent de vrije ruimte naar de toekomst. Elke keer sta ik versteld hoeveel levensenergie en potentieel dan vrijkomt.

Covid-19.jpg

In antwoord op Covid-19
Welke lessen nemen wij mee uit de lock down? Hoe gaan wij om met mensen die maanden thuis hebben gewerkt en dit heerlijk (geen baas!) of vreselijk (waar is mijn plek?!?) vonden? Hoe zorgen we dat degenen die overuren hebben gedraaid, zoals in de zorg of het onderwijs, herstellen van deze bovenmatige inspanningen? De reikwijdte van dit virus is mondiaal en het gevolg van langdurige overbelasting op velerlei gebied. Hoe zorgen we dat we er gezond en veerkrachtig uitkomen?  Ik heb geen antwoorden. Wel zou ik willen uitnodigen tot gesprek, tot open dialoog. Om in verbinding te reflecteren en op zoek te gaan naar nieuwe oplossingsrichtingen.

Organisatieopstellingen
Om zicht te krijgen op de onderstroom in organisaties - dat wat wel gevoeld wordt, maar nog niet geduid kan worden -, begeleidt Stream organisaties met behulp van organisatieopstellingen. Recent vroeg een van de partners van Young Colfield om een teamdag met de directie te faciliteren. Twee partners zouden vertrekken, twee partners bleven en twee nieuwe partners werden welkom geheten.

Eerst werd een tijdlijn van de organisatie gemaakt van de oprichting tot nu, met hoogte- en dieptepunten. Daarna volgde een opstelling met als vraag: wat staat ons nu nog te doen om de vertrekkende partners goed uit te luiden, de zittende partners te eren voor hun aandeel in deze transitiefase en de nieuwe partners te verwelkomen zodat hun potentieel vrij kan stromen? Wat is belangrijk bij het schrijven van een nieuw hoofdstuk in het boek van dit bedrijf. Wat volgde was een inzichtgevende opstelling waarin de pijnlijke stukken gevoeld mochten worden en het potentieel meer en meer ruimte kreeg. Ook bleek hoe belangrijk de verbinding tussen de bron en de bestemming was.

Een andere opstellingsvraag kwam van Alliander. Daar stelden we het complexe veld van de energietransitie op en maakte de opstelling duidelijk hoe belangrijk focus op de centrale taak was en dat dat vraagt van de organisatie om te dansen tussen lustige betrokkenheid en liefdevolle distantie. In eerste instantie werd ‘de taak’ vergeten. Vervolgens was er identificatie met de taak - vanuit de behoefte aan controle -, waardoor het grote veld uit de aandacht verdween. Wat vooral opvalt als de opstelling zich ontwikkelt is dat de ademhaling vrij kan stromen, het vertrouwen als vanzelf meer ruimte krijgt, met als gevolg een ruimer handelingsrepertoire.